2min

Thorstens Heins, de CEO van Research In Motion (RIM), is niet al te rooskleurig over het eerste kwartaal. Op 28 juni zal de Canadese smartphonefabrikant zijn eerste kwartaalcijfers van 2012 presenteren. Heins waarschuwt beleggers voor tegenvallende financiële resultaten en kondigt daarom alvast een winstwaarschuwing aan. Tevens schakelt RIM een aantal grote zakenbanken in om het bedrijf te adviseren over de te varen koers.

Volgens Heins bevindt RIM zich momenteel in zwaar weer. "RIM ondergaat een significante transformatie terwijl we naar de lancering van BlackBerry 10 toewerken. De financiële prestaties zullen daardoor de komende kwartalen nog onder druk staan", aldus Heins die hiermee een winstwaarschuwing afgeeft. Hij verzekert beleggers dat het bedrijf er alles aan doet om de gunst van de consument terug te winnen.

De topman benadrukt dat het bedrijf de afgelopen maanden ook successen op haar naam heeft kunnen schrijven. Zo was de jaarlijkse BlackBerry World Conference die onlangs plaatsvond een groot succes, omdat er meer dan 5000 ontwikkelaars op afkwamen. Volgens Heins waren zij zeer enthousiast over de BlackBerry 10 Dev Alpha, een prototype met daarop het nieuwe mobiele besturingssysteem waarmee ontwikkelaars kunnen experimenteren. Ook zijn er het afgelopen jaar meer apps dan ooit ontwikkeld voor BlackBerry OS en de PlayBook (respectievelijk 80.000 en 15.000 applicaties beschikbaar). Ten slotte is het aantal abonnees gestegen naar 78 miljoen.

Om het bedrijf door de desalniettemin woelige tijden te loodsen, heeft RIM twee nieuwe hooggeplaatste medewerkers in dienst genomen: Kristian Tear (COO) en Frank Boulben (CMO). De ingezette koers om de kosten te drukken en efficiëntie te vergroten zal onverminderd worden voortgezet. Om de transformatie af te ronden zal RIM gebruik maken van de diensten van JP Morgan Securities LLC en RBC Capital Markets. Zij zullen plaatsnemen in de Raad van Bestuur om de financiële slagvaardigheid te beoordelen en advies te geven over de strategische koers van het bedrijf.

Afgelopen weekend werd bekend dat de Canadese smartphonefabrikant naar alle waarschijnlijkheid duizenden medewerkers zal ontslaan. De schattingen daarover lopen uiteen van 2000 tot 6000 krachten. RIM wilde niet reageren op de speculaties, maar belooft meer duidelijkheid te geven bij de presentatie van de kwartaalcijfers, op 28 juni.