2min

De arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabriek zijn nog steeds zeer beroerd. Het maken van tientallen overuren, oververmoeidheid, intimidatie, een te hoge werkdruk en vernederende straffen zijn aan de orde van de dag om aan de vraag van grote fabrikanten te kunnen voldoen.

Dat zegt de Hong Kongse mensenrechtenactivistengroep Students and Scholars Against Corporate Misbehaviour (Sacom). De organisatie interviewde 170 medewerkers, leidinggevenden en toezichthouders tussen maart en mei. Daaruit komt een onthutsend beeld naar voren. De bevindingen zijn vastgelegd in, naar eigen zeggen, het meest gedetailleerde rapport dat tot nu toe is verschenen over het onderwerp.

In het rapport somt de mensenrechtenorganisatie diverse erbarmelijke werkomstandigheden op. Zo moeten medewerkers die op de campus van de fabriek overnachten met ongeveer acht man een slaapkamer delen. Tevens mogen ze geen ‘energieslurpende’ elektronica zoals laptops gebruiken. Doen ze dat wel, dan riskeren ze dat deze geconfisqueerd worden.

Tot voor kort moesten werknemers staan om hun werkzaamheden aan de lopende band te verrichten. Nu biedt Foxconn hen tegenwoordig een stoel, maar stelt het assemblagebedrijf wel aanvullende eisen aan het gebruik ervan. Zo mogen ze slechts éénderde van het zitvlak gebruiken om op te zitten, zodat ze niet te veel achterover kunnen leunen, waardoor ze minder snel zouden kunnen werken. Tevens draaien werknemers iedere maand structureel tientallen overuren die ze niet uitbetaald krijgen. Volgens het rapport maken vele medewerkers gemiddeld vier tot vijf overuren per dag. Sommige medewerkers draaien maandelijks meer dan 80 overuren die ze niet uitbetaald krijgen.

Volgens Sacom zijn er alleen al dit jaar 728 gewonden gevallen door werkzaamheden in de fabriek. Op zich is dit aantal niet zo verbijsterend groot als je nagaat dat er naar schatting zo’n 500.000 medewerkers werken. De meeste gevallen worden simpelweg afgedaan met een schikking. Volgens de mensenrechtenorganisatie worden lang niet alle incidenten aangemeld, omdat toezichthouders een bonus krijgen als ze weinig gewonden vermelden in de boeken.

Sacom is niet de eerste organisatie die onderzoek verricht naar de arbeidsomstandigheden in de Foxconn-fabriek. De Fair Labour Association (FLA) bracht in februari, op verzoek van Apple, de werkomstandigheden in kaart door onaangekondigde inspecties te organiseren. Aanvankelijk was de organisatie zeer positief over de omstandigheden, maar het moest al snel op haar woorden terugkomen. De FLA erkende dat er zich diverse grote problemen voordoen in de fabriek.

Zowel Apple als Foxconn weigerden in te gaan op de inhoud van het rapport. Beide bedrijven spraken eerder deze maand af om gezamenlijk de kosten te delen die het aanbrengen van verbeteringen met zich meebrengen. Sacom zegt daar niets van te merken en suggereert dat het rapport het bewijs is dat Apple en Foxconn niet de intentie hebben om verandering aan te brengen in de arbeidsomstandigheden in de fabriek.