2min

Oracle heeft de stap naar de rechtbank genomen om Lodsys aan te klagen. Het softwarebedrijf wil alle patenten die in bezit zijn van Lodsys ongeldig laten verklaren. Lodsys heeft zelf geen patenteerbare uitvindingen gedaan en misbruikt haar patentportfolio om andere ontwikkelaars aan te klagen, zo vindt Oracle.

Oracle meldt dat Lodsys diverse klanten van het softwarebedrijf heeft aangeklaagd wegens patentinbreuk. Daarnaast maakt het bedrijf zelf geen gebruik van haar patenten en dienen ze slechts één doel voor Lodsys: inkomsten genereren door royalties te eisen.

Lodsys staat bekend als een zogenaamde patent troll of ‘nonpracticing entity’ (NPE). Dit zijn bedrijven die patenten opkopen van bedrijven om daar vervolgens geld aan te verdienen. Door licenties te verkopen mogen ontwikkelaars de technieken zoals in de patenten omgeschreven gebruiken in hun producten. Een tweede bron van inkomsten voor deze bedrijven is het voeren van rechtszaken tegen ontwikkelaars die geen licentie hebben afgenomen, maar wel bepaalde technieken gebruiken die inbreuk maken op de patenten.

Volgens Oracle is dit een accurate omschrijving van het inkomstenmodel van Lodsys. Volgens het softwarebedrijf opereert Lodsys al "sinds begin 2011" op deze manier. Zo klaagde het onder meer diverse kleine ontwikkelaars aan die apps aanbieden in de App Store. Ook gameontwikkelaar Rovio moest zich vorig jaar tegenover de rechter verantwoorden nadat Lodsys een aanklacht had ingediend. Ten slotte zijn diverse grote technologiebedrijven zoals Samsung, Canon en Lenovo het slachtoffer geworden van Lodsys.

Oracle wil met deze rechtszaak bereiken dat haar klanten niet langer het doelwit zijn van Lodsys. Wanneer de rechtszaak zal plaatsvinden is op dit moment niet bekend.