2min

Tags in dit artikel

, , ,

Naast het vele slechte nieuws dat Research In Motion (RIM) de laatste tijd achtervolgt, heeft de BlackBerry-fabrikant er een nieuw probleem bijgekregen. Het Amerikaanse Mobile Telecommunications Technologies (MTEL) heeft een rechtszaak aangespannen tegen RIM, wegens patentinbreuk.

Het in Lewisville (Texas) gevestigde technologiebedrijf beschikt over een uitgebreid patentportfolio voor draadloze communicatie. Een groot deel van het portfolio was voorheen in handen van SkyTel Communications. MTEL zegt dat RIM’s mobiele besturingssysteem BlackBerry OS vijf patenten schendt. Een van de patenten die RIM volgens MTEL schendt, heeft betrekking op "een tweeledig communicatiesysteem voor communicatie tussen een netwerksysteem en een mobiele eenheid".

Volgens AllThingsD zijn de patenten die RIM mogelijk overtreedt tussen 1996 en 1999 vastgelegd. De timing van de rechtszaak is op het eerste oog dan ook enigszins vreemd. Volgens de digitale blog van The Wall Street Journal is MTEL echter een zogeheten ‘patent troll’. Patent trolls zijn bedrijven die hun inkomsten halen uit het opkopen van patenten, waarvoor vervolgens licentiekosten in rekening worden gebracht bij andere bedrijven. Daarnaast klagen patent trolls ook technologiebedrijven en ontwikkelaars aan, die vermoedelijk een patent uit hun patentportfolio schendt, voor deze overtredingen worden forse schadevergoedingen geëist.

MTEL eist een verkoopverbod op alle apparaten die de geschonden technologieën bevatten. Daarnaast verlangt het bedrijf een onbekend bedrag aan schadevergoeding. Een woordvoerder van RIM zegt dat ze geen cent zonder klap of stoot afgeeft aan MTEL. "We zullen ons met hand en tand verdedigen tegen de beschuldigingen van MTEL", aldus de woordvoerder.

Het is niet de eerste keer dat RIM voor het gerecht wordt gesleept. Afgelopen jaar stapte Basis International, een Amerikaans softwarebedrijf, naar de rechtbank, omdat het de merknaam BBX al jaren gebruikte. RIM wilde de naam BBX gebruiken als naam voor haar nieuwe mobiele besturingssysteem. RIM verdedigde zich door te zeggen dat beide merken op uiteenlopende vlakken opereren en er dus voldoende ruimte was voor beide bedrijven om de merknaam BBX te gebruiken. De rechter deelde deze mening niet en gebood RIM om een andere naam te kiezen. Sindsdien gaat het nieuwe besturingssysteem van RIM door het leven als BlackBerry 10.