2min

Volgens anonieme Chinese overheidsambtenaren heeft Apple plannen om twee nieuwe Apple Stores te openen. Momenteel heeft het Amerikaanse technologiebedrijf vijf winkels in China. Door het bouwen van extra winkels wil Apple haar afzet verder vergroten en de handel in namaakproducten tegengaan.

Momenteel heeft Apple drie winkels in Shanghai en twee in Beijing. Volgens Chinese overheidsambtenaren wil het technologiebedrijf een Apple Store bouwen in de steden Chengdu en Shenzhen. De bronnen claimen dat Apple alleen nog maar een milieuvergunning hoeft aan te vragen en dat de bouw dan van start kan gaan. Apple is al druk bezig met het werven van personeel: het heeft diverse vacatures online gezet.

Dat Apple dergelijke plannen heeft mag niet verwonderlijk zijn. China is de op-één-na grootste afzetmarkt voor Apple. Het afgelopen jaar had Apple driekwart van de tabletmarkt in China in handen.

De plannen van Apple zijn tegen het zere been van Proview. Eind vorig jaar stapte Proview naar de rechter, omdat het bedrijf van mening is dat Apple oneigenlijk gebruik maakt van de merknaam iPad. Tevens beweert het bedrijf dat Apple had beloofd om geen concurrerend apparaat onder deze naam op de markt te brengen toen de naam werd verkocht. Apple heeft herhaaldelijk gezegd dat Proview enkel geld uit haar zakken probeert te kloppen "voor een merknaam waarvoor we al betaald hebben".

De Chinese rechtbank stelde Proview eerder al in het gelijk, maar weigerde om gehoor te geven aan het geëiste import- en verkoopverbod op de iPad, vanwege de potentiële economische schade. De iPad wordt in China geproduceerd.

Roger Xie, advocaat van Proview, liet tegenover Reuters weten dat het de inspanningen in de rechtszaal zal opvoeren als Apple iPads gaat verkopen in deze winkels. Apple wilde niet ingaan op deze kwestie.

Naast het vergroten van de omzet wil Apple met de bouw van extra winkels de handel in namaakartikelen tegengaan. Vorig jaar ontdekte een Amerikaanse blogger dat er diverse winkels in China gevestigd zijn die claimen officiële Apple-producten te verkopen, maar in werkelijkheid nepwinkels zijn. De Chinese regering gaf de opdracht om deze winkels te sluiten. 22 winkels moesten hierdoor de deuren sluiten.