2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De Australische rechtbank legt Apple een miljoenenboete op voor het misleiden van consumenten. Het Amerikaanse technologiebedrijf moet een bedrag van 2,25 miljoen Australische dollar plus 300.000 dollar aan juridische kosten neerleggen, omdat het de nieuwe iPad als een 4G-tablet promootte terwijl deze niet compatibel was met het Australische 4G-netwerk.

De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC), de Australische mededingingsautoriteit, klaagde in maart al dat Apple consumenten misleidt door de nieuwe iPad te promoten als een "WiFi + 4G tablet". Dit datanetwerk is weliswaar in meerdere landen wereldwijd beschikbaar, maar de nieuwe iPad is niet met ieder 4G-netwerk compatibel, omdat deze op verschillende frequenties werken. Zodoende misleidt Apple consumenten door te suggereren dat Australische gebruikers de 4G-functionaliteit kunnen benutten voor het snelle internet, aldus de ACCC in maart. Daarop besloot de belangenbehartiger om de zaak aan de rechtbank voor te leggen.

De ACCC pleitte tegenover de rechtbank dat de commissie Apple de dag voor de lancering had gewaarschuwd dat de 4G-technologie niet in Australië zou werken. De advocaat van Apple beargumenteerde dat volgens internationale standaarden de nieuwe iPad wel degelijk getypeerd kan worden als een 4G-tablet. Dat de Australische provider Telstra geen verbinding kan maken met de nieuwe iPad is een andere kwestie. Apple was wel bereid om Australische consumenten die zich misleid voelden een compensatieregeling aan te bieden.

ACCC eiste tevens een nieuwe naam voor Apple’s nieuwe tablet, maar de partijen slaagden er niet in om het eens te worden over een nieuwe naam. Wel voorzag Apple de nieuwe iPad van een waarschuwingslabel dat de 4G-functionaliteit niet werkt in Australië, maar dat was niet voldoende voor de ACCC.

De Australische rechtbank stelt de mededingingsautoriteit in het gelijk en legde Apple een boete op van 2,25 miljoen Australische dollars (1,78 miljoen euro). Daarnaast moet het technologiebedrijf drie ton aan juridische kosten vergoeden. Alles bij elkaar opgeteld bedraagt het boetebedrag bijna 2 miljoen euro.