2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Nokia heeft een partij gevonden die geïnteresseerd is in Vertu, de tak van de Finse smartphonefabrikant die luxe smartphones en feature phones ontwikkelt en verkoopt. EQT zou naar verluidt 250 miljoen dollar (200 miljoen euro) over hebben om de overname in gang te zetten.

Dat zeggen anonieme, maar welingelichte bronnen tegenover persbureau Reuters. Omdat de overnamegesprekken in volle gang zijn, wensen de bronnen anoniem te blijven. Volgens hen zullen Nokia en EQT de deal deze week afronden. Ze houden echter de optie open dat de overname op niets uitloopt, omdat de afsplitsing op papier wel eens problemen zou kunnen opleveren.

Vertu maakt de duurste smartphones ter wereld door ze onder meer van dure kristallen en saffieren te voorzien. Deze mobiele telefoons gaan over de toonbank voor een bedrag van meer dan 200.000 pond (zo’n 250.000 euro). Je moet dus flink wat geld over hebben om deze zeer exclusieve smartphones aan te schaffen.

Eind vorig jaar kondigde Nokia al aan dat het Vertu in de verkoop deed. Ondanks dat deze tak het afgelopen jaar een omzet van 200 miljoen dollar boekte, wil Nokia er hoe dan ook van af. Permira had aanvankelijk ook interesse in Vertu, maar zag volgens bronnen uiteindelijk toch af om een bod te doen.

EQT is een Zweedse investeringsmaatschappij welke zo’n 18 miljard euro in gezamenlijke contanten in handen heeft, dankzij een groot aantal investeerders. Wat het bedrijf zou willen beginnen met Vertu is onduidelijk, wellicht ziet EQT de aankoop slechts als een kans om het bedrijf na korte tijd weer voor meer geld te verkopen.

Update: Nokia heeft in een persverklaring officieel laten weten dat het Vertu heeft verkocht aan EQT. EQT laat weten dat het verheugd is met de aankoop en dat het er naar uitkijkt om het bedrijf en product verder tot ontwikkeling te brengen. Perry Oosting, president van Vertu, laat weten dat overname door EQT "een logische vervolgstap in de evolutie van Vertu" is. Welk bedrag EQT heeft neergelegd voor de overname laat Nokia in het ongewisse. De Finse smartponefabrikant behoudt een percentage van 10 procent in de aandelen.