1 min

In de Verenigde Staten dreigt een verkoopverbod op een aantal Microsoft-producten waaronder sommige versies van de Xbox 360-gameconsole, doordat de softwaregigant een aantal patenten van Motorola schendt. Daartegenover staat dat Motorola patenten van Microsoft schendt, waardoor een zelfde verbod op Motorola-smartphones in het leven kan worden geroepen. Motorola heeft Microsoft een aanbod gedaan om de zaak tot een einde te brengen, maar Microsoft heeft het bod afgeslagen.

De patenten die Motorola overtreedt hebben betrekking op de ActiveSync-technologie van Microsoft. Met deze techniek worden kalenders op Androidtoestellen automatisch van een update voorzien. Volgens Microsoft heeft Motorola een bod gedaan om 33 dollarcent te betalen per verkocht toestel dat de patenten overtreedt. Daartegenover wil Motorola 2,25 procent van de verkoopprijs van elke Xbox 360 en 50 dollarcent voor elke Windows-kopie ontvangen.

Microsoft speelt met vuur door Motorola’s handreiking te weigeren, al lijkt dit aanbod ook niet gunstig voor de softwaregigant. Echter, in mei besloot de International Trade Commission (ITC) dat een verkoopverbod op de Xbox 360 en Motorola-smartphones in de Verenigde Staten aan te bevelen is, tenzij de patentschending wordt opgelost.

Microsoft heeft een statement de deur uitgedaan: ‘Hoewel wij elke goede intentie om deze zaak op te lossen verwelkomen, vinden wij het moeilijk om datzelfde te denken van Motorola’s aanbod waarbij Microsoft royalty’s aan Google moet betalen welke elke redelijke hoogte ver passeren. Google weigert daarnaast om een licentie te nemen op Microsofts patenten welke Motorola overtreedt.’