RIM in het rood, BlackBerry 10 uitgesteld tot 2013

Research in Motion komt onder steeds hogere druk te staan. De BlackBerry-fabrikant heeft aangekondigd dat we de eerste smartphones met het BlackBerry 10-besturingssysteem pas begin 2013 kunnen verwachten. Ook de gepresenteerde kwartaalcijfers zijn niet rooskleurig voor de toekomst van RIM. Opnieuw spreken geruchten over handen zijnde samenwerking met Microsoft.

In de presentatie van de resultaten van het afgelopen kwartaal kondigt Research in Motion het uitstel van het BlackBerry 10-platform aan. De eerste smartphones met het nieuwe besturingssysteem zullen we daardoor pas in het eerste kwartaal van 2013 verwachten, dit is een jaar na de originele planning om het besturingsssyteem uit te brengen. RIM wijt het uitstel aan het genereren van de desbetreffende code, dat meer tijd in beslag neemt dan gedacht.

Deze nieuwe tegenslagen leggen extra druk op het bestuur van het noodlijdende bedrijf, waardoor er gekeken zal worden naar andere opties, zo melden anonieme bronnen tegenover Reuters. Eén van de mogelijkheden is een overstap naar het Windows Phone-platform. Microsoft CEO Steve Balmer heeft RIM in de afgelopen maanden meermaals benaderd om een zelfde soort samenwerkingsverband aan te gaan als dat Microsoft met Nokia heeft. De optie om Microsoft een aandeel in RIM te laten kopen is minder aantrekkelijk, aangezien het bedrijf in dat geval zijn onafhankelijkheid zou verliezen, zo stellen de bronnen. Microsoft zou eventueel geïnteresseerd zijn in RIM’s patenten met betrekking tot draadloze technologieën.

Afgelopen kwartaal wist RIM 7,8 miljoen BlackBerry-smartphones te verkopen, een daling van 41 procent ten opzichte van een jaar eerder. Ook de verkoop van de PlayBook-tablet wil niet vlotten, hiervan wist RIM er slechts 260.000 over de toonbank te laten gaan.

Dit heeft als gevolg dat de omzet het afgelopen kwartaal met 33 procent daalde tot 2,8 miljard dollar en zo werd een nettoverlies van 192 miljoen dollar opgetekend. Na de bekendmaking van deze cijfers zakte het aandeel van RIM met zo’n 18 procent tot een marktwaarde van 4,1 miljard dollar, 70 procent lager dan een jaar eerder.