1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

De verkoop van computers heeft het gestelde doel voor het tweede kwartaal van 2012 niet behaald, zo meldt IDC. De geschatte verkoopaantallen waren volgens het analistenbureau al aan de conservatieve kant.

In totaal zijn er 86,7 miljoen computers verscheept in het tweede kwartaal, wat 0,1 procent minder is dan in dezelfde periode een jaar terug. IDC had een groei van 2,1 procent voorspeld en die projectie is dus niet behaald. ‘We waren al erg conservatief met deze projectie voor het tweede kwartaal, maar met alle economische moeilijkheden blijkt het allemaal nog slechter te gaan dan verwacht, meldt Jay Chou van IDC.

De lagere vraag naar computers is voornamelijk merkbaar in drie grote markten, namelijk de Verenigde Staten, Europa en ook Azië. Azië zou zelfs de slechtste resultaten sinds jaren hebben neergezet. De vrijwel gelijk gebleven verkoop in die regio was een verrassing voor IDC, al verwachtte het analistenbureau ook in die regio al niet al te veel goeds. In de Verenigde Staten vielen de verkopen met 11 procent terug, wat veel negatiever is dan de verwachte 4,4 procent.

Volgens een rapport van Gartner blijft HP de grootste PC-fabrikant met 14,9 procent van de verkoop. Lenovo, Acer en Dell volgen met respectievelijk 14,7, 11 en 10,7 procent. Volgens Gartner is de introductie van ultrabooks geen impuls geweest voor de PC-verkopen, terwijl de verkoop van tablets en smartphones waarschijnlijk een grote oorzaak vormt voor de lagere verkoopcijfers.