1 min

Cisco, producent van netwerkapparatuur, beëindigt zijn samenwerkingsverband met ZTE. Dit doet het bedrijf vanwege bezorgdheid over de vermoedelijke verkoop van Cisco-apparatuur door ZTE aan Iran. Cisco stelt niets met ZTE van doen te willen hebben.

Uit onderzoek van onder andere de FBI is gebleken dat ZTE vorig jaar een aantal Amerikaanse producten, inclusief Cisco-switches, verkocht zou hebben aan bedrijven in Iran. Ook zou ZTE geprobeerd hebben om sporen van de zaken met Iran te wissen, door mogelijk documenten door de papierversnipperaar heen te halen. Cisco wil niets meer te maken hebben met ZTE. Cisco-woordvoerder John Earnhardt, laat in een e-mail weten dat Cisco op het moment geen enkele relatie meer met ZTE onderhoudt.

Het opheffen van de samenwerking met ZTE gebeurt ten tijde van de aantijgingen die Amerika deed aan het adres van ZTE en Huawei. Beide partijen zouden zich volgens het Amerikaanse Intelligence Committee schuldig maken aan onder andere corruptie en spionage.

ZTE-woordvoerder David Dai Shu laat weten bezorgd te zijn over de kwestie en communiceert met Cisco over het besluit. Ook werkt ZTE actief mee aan onderzoek van de Amerikaanse regering. "wij denken dat het allemaal goedkomt", aldus Dai Shu.