Sony heeft aangekondigd dat het nog voor het einde van het jaar ongeveer tweeduizend werknemers zal ontslaan en dat het een fabriek zal gaan sluiten.

Twintig procent van de ontslagen zullen vallen bij Sony’s hoofdkantor in Tokyo, nog eens twintig procent van de werknemers zullen verdwijnen bij de Home Entertainment and Sound Business Group.

De ontslagen komen niet geheel als een verrassing. Sony liet al eerder weten dat het voor maart 2013 zes procent (of 10.000 banen) van zijn werknemers de deur uit wil hebben om kosten te drukken.

Daarnaast heeft Sony besloten om een fabriek in Japan te sluiten. Hier zullen 840 van de 2000 ontslagen vallen. Deze fabriek in Japan is verantwoordelijk voor het maken van vervangbare DSLR-lenzen, lens blocks en telefoons. Een gedeelte van de productie van deze fabriek zal worden overgenomen door een andere fabriek, maar het bedrijf wijst erop dat het deze beslissing heeft genomen omdat bepaalde telefooncomponenten voor featurephones worden uitgefaseerd. Sony wil zich voornamelijk gaan richten op de high-endsmartphones.

Eerder verkocht Sony al een chemisch bedrijf waarmee het 1800 werknemers kwijtraakte.

In 2011 verloor het Japanse bedrijf meer dan 450 miljard yen (4,4 miljard euro met de huidige koers). Dat jaar was op financieel gebied het slechtste in de 66 jaar dat het bedrijf bestaat en was het vierde jaar op rij waarin het bedrijf verlies leed.