2min

Tags in dit artikel

, , ,

In april 2011 vroeg Microsoft een patent aan, waarmee het Big Brother is Watching You-verhaal van George Orwell uit 1956 wel een erg hoog realiteitsgehalte krijgt. Het patent met de naam Content Distribution Regulation by Viewing User is letterlijk bedoeld om consumenten in de gaten te houden opdat er geen gebruikersovereenkomsten geschonden worden.

Het patent is als volgt omschreven:"Content is geleverd aan apparaten zoals televisies, set-top boxen en digitale schermen, tezamen met een licentie voor een bepaald aantal consumenten of kijkers die de content mogen bekijken. De beperking kan toegepast worden op het aantal keren dat de content bekeken wordt, het aantal keer dat de content binnen een bepaalde tijd bekeken wordt, het aantal gebruikers dat gelijktijdig de content bekijkt, wie de content bekijkt (identiteitscheck), aantal keer bekeken gekeken naar leeftijd of een variatie hierop, al dit gekoppeld aan de machtiging van welk gedeelte een consument mag gebruiken van de content".

Het lijkt er dus inderdaad op dat Microsoft op de een of andere manier haar gebruikers in de gaten wil gaan houden, zodat er geen afspraken overtreden worden. Wat rest is de vraag hoe dit zou moeten gebeuren. De omschrijving van het patent gaat verder als volgt: "…Consumenten krijgen content te zien, tezamen met een keuze uit licenties die nodig zijn om de content te bekijken. De gebruikers die de content consumeren via een beeldscherm worden gemonitord, zodat wanneer het aantal kijkers de licentie overschrijdt, er corrigerende maatregelen getroffen kunnen worden".


Het ziet er dus naar uit dat Microsoft wil meekijken wat er in de huiskamer gebeurt, zodat er geen inkomsten worden misgelopen. Het patent is niet specifiek omschreven om te gebruiken in combinatie met Kinect, toch ligt het voor de hand dat dit wel het geval zal zijn, of dat er in ieder geval een variant op deze slimme camera wordt toegepast.

Op dit moment is de Kinect-camera nog een los onderdeel van het Xbox-systeem en kan het simpelweg ontkoppeld worden, mocht Redmond ooit interesse krijgen om gebruikers te gaan bespieden. Vragen doemen echter op: Wat als Kinect ooit geïntegreerd wordt in de Xbox-console of in TV’s, en Microsoft een techniek verzint om de geleverde content uit te schakelen wanneer gebruikers het controlerende systeem willen dwarsbomen?