2min

De afgelopen jaren hebben de juristen bij Google bakken met werk moeten verrichten. Maar al te vaak ging het hierbij over de zoekresultaten die getoond werden en waarvan verschillende personen en bedrijven niet blij van werden. In Australië heeft de zoekgigant een grote zaak verloren.

Op 12 november werd Michael Trkulja in het gelijk gesteld door de rechter van het hooggerechtshof in Victoria, Australië. De man is een muziek-promoter en werd in zoekresultaten op Google afgeschilderd als moordenaar en iemand die betrokken zou zijn in de georganiseerde misdaad. Google gaf, zoals zo vaak in zaken als deze, aan niet verantwoordelijk te zijn voor de content die op het internet staat welke vervolgens wordt opgepikt door de zoekmachine.

In januari dit jaar werd Google in Frankrijk beboet door een rechter, wederom voor het tonen van belastende zoekresultaten. Hier ging het om een verzekeringsmaatschappij die gekoppeld werd aan zoekwoorden als "crook" en "con man". Het is niet meer dan logisch dat dit geen goede publiciteit is voor een verzekeringsbedrijf. Ook hier hield het verweer van Google in dat het niet verantwoordelijk zou zijn voor content die derden op het internet plaatsen.

Om weer terug te komen op de zaak in Australië, waar de rechter er op wees dat Google volgens de Australische Laster-wet onder uitgever zou vallen. In Australië betekent het dat een uitgever verantwoordelijk is voor hetgeen deze publiceert. Het verweer van Google over een automatisch systeem of computerprogramma achter de zoekresultaten werd door de rechter van de hand gewezen. De rechter gaf aan dat het computerprogramma toch op enig moment geschreven is door een mens en dat hierbij rekening moet worden gehouden met dit soort zaken. De zaak van Trkulkja resulteerde in een boete van 200.000 dollar die Google moest betalen aan de de man.