2min

Toen Steve Ballmer, CEO van Microsoft, afgelopen week aangaf dat de Windows Phone-verkopen tijdens de maand november vier keer zo hoog waren als dezelfde periode vorig jaar, deed dit winig stof opwaaien. Dit omdat iedereen, en vooral investeerders, harde verkoopcijfers wil hebben. Onderzoeksbureau IDC geeft Microsoft desondanks een steuntje in de rug, met de laatste voorspellingen over het marktaandeel van het mobiele besturingssystemen in 2016. Windows Phone zal in 2016 een stuk groter zijn.

Uit het rapport van IDC blijkt dat het Windows Phone platform in 2016 naar een marktaandeel van 11,4 procent zal stijgen. Dit lijkt op het oog nog niet veel, maar toch is het een enorme stijging als je kijkt naar de schamele 2,6 procent dat het platform nu heeft.

iOS, het mobiele besturingssysteem van Apple, zal volgens IDC met 19 procent redelijk gelijk blijven qua marktaandeel in 2016. Android zal aan de andere kant ietwat krimpen en verliest ruim vier procent marktaandeel en komt daarmee uit op een alsnog aanzienlijk aandeel: 63,8 procent. BlackBerry zal volgens het onderzoeksbureau nog met 4,1 procent vertegenwoordigd zijn.


IDC motiveert de gepresenteerde verwachting: "Windows Phone gaat het succes van 2012 verder uitbouwen, met Nokia dat de rug recht houdt en HTC dat ook weer volop mee gaat doen. Daarbij zullen het later aansluiten van Samsung, ZTE en Huawei de groei nogmaals positief beïnvloeden. Met meer fabrikanten die meer toestellen in verschillende marktsegmenten zullen lanceren, krijgt het platform meer naamsbekendheid. Dit zal ertoe leiden dat winkelpersoneel een overtuigend Windows Phone-verhaal kunnen vertellen om uit te leggen wat de meerwaarde is van Windows Phone ten opzichte van marktleiders zoals iOS en Android."