1 min

Apple is door het Chinees gerechtshof bestraft voor het toelaten van illegale e-books in de online winkel, waar het eigenaar van is. Het bedrijf uit Cupertino moet een bedrag van ongeveer 170.000 dollar overmaken, verdeeld over acht schrijvers en twee bedrijven.

Volgens de aanklagers waren er applicaties beschikbaar in de App Store in China die gebruik zouden maken van het intellectueel eigendom van hun cliënten. Dit zou geleid hebben tot een verlies aan inkomsten voor de gedupeerden. Het hof kwam tot de conclusie dat Apple de Chinese auteurswet overschreden had, omdat het onvoldoende moeite had gedaan de apps die zich verrijkten met data van anderen uit de online winkel te weren.

The Wall Street Journal wees erop dat dit al de tweede keer in korte tijd is, dat Apple voor een dergelijk vergrijp berispt wordt in China. In september moest Apple een schadevergoeding van 83.000 dollar betalen aan een Chinese uitgever van encyclopedieën.

Het mag duidelijk zijn dat Apple, met een marktwaarde van ruim 500 miljard dollar, niet wakker ligt van de relatief lage schadevergoedingen die het hier en daar moet betalen. Het is dan ook onduidelijk of de straffen die aan Apple uitgedeeld worden het bedrijf er toe zullen bewegen om er voor te zorgen dat dergelijke misstanden niet meer voorkomen. Mogelijk zijn de kosten die het bedrijf hiertoe moet maken immers hoger dan de boetes die het riskeert.