2min

De bekende smartphonefabrikant HTC heeft over het afgelopen kwartaal 34,5 miljoen dollar winst gemaakt. Dat is minder dan één tiende van de winst over het vierde kwartaal van een jaar eerder. Deze cijfers laten duidelijk zien dat HTC het moeilijk heeft om de marktpositie vast te houden. Aan de andere kant noteert HTC nog steeds zwarte cijfers, waar veel andere smartphonefabrikanten zoals RIM, Nokia, LG en Sony verlies lijden op hun smartphone-activiteiten.

De cijfers van HTC lijken elk kwartaal verder verder af te dalen. De 34,5 miljoen dollar van afgelopen kwartaal is 99 miljoen dollar minder dan in het kwartaal ervoor. De winst van het afgelopen kwartaal is het slechtste resultaat sinds 2004, maar volgens Peter Chou, CEO van HTC, is er licht aan het einde van de tunnel. De bodem zou nu bereikt zijn en HTC gaat het marketingbudget flink opschroeven, om betere resultaten te boeken en meer concurrentie te bieden aan Samsung, de grote concurrent.

De grote vraag natuurlijk of dat ook gaat lukken en hoe het bedrijf 2013 gaat doorkomen. Weet HTC het hoofd boven water te houden en de weg naar boven te vinden, of wordt het bedrijf ingehaald door de concurrentie? Zowel Nokia als Sony hebben als doel om in 2013 explosief te groeien op de smartphonemarkt. Voor Nokia is het zelfs een vereiste om het hoofd boven water te houden. Ook het Canadese RIM, de maker van de Blackberry-toestellen, moet dit jaar zijn grote comeback beleven, anders ziet ook diens toekomst er allesbehalve rooskleurig uit.

Het is in elk geval duidelijk dat HTC op dit moment nog de bovenliggende partij is, doordat het bedrijf nog winst maakt. Het gaat weliswaar om een bescheiden winst, maar dat is beter dan de grote verliezen die een gedeelte van de concurrentie maakt. In 2013 zullen er echter wel wat klappen vallen onder smartphonefabrikanten en wellicht zien we zelfs de ondergang van één van hen.