1 min

Het is al even bekend dat Mozilla bezig is met een mobiel besturingssysteem onder de naam Firefox OS. Er komt steeds meer informatie beschikbaar maar de belangrijkste informatie ontbrak nog. Concrete toestellen die gebruik gaan maken van Firefox OS. Er is nu concrete informatie dat er in Europese tenminste één Firefox OS smartphone zal gaan verschijnen. Volgende vraag is echter in welke landen.

Volgens de baas van de Amerikaanse divisie van ZTE, Cheng Lixin, werkt het bedrijf op het moment samen met een niet verder genoemde Europese telecomoperator om een smartphone te ontwikkelen met daarop Firefox OS. Deze smartphone zal nog dit jaar uitgebracht worden op de Europese markt. Helaas heeft ZTE niet bekendgemaakt welke operator dit is, mocht dit T-Mobile of Vodafone zijn dan is er een kans dat het toestel ook in Nederland zal verschijnen. Gaat het om het Spaanse Telefonica dan is die kans een heel stuk kleiner.

ZTE is al enige tijd op zoek naar partners om samen toestellen mee te kunnen aanbieden met daarop een ander mobiel besturingssysteem dan Android. Het bedrijf wil minder afhankelijk worden van Google’s Android besturingssysteem dat momenteel de smartphonemarkt domineert.

Cheng stelt verder dat de toekomst moet uitwijzen of het besturingssysteem interessant genoeg gaat zijn om ook in de Verenigde Staten op de markt te brengen. De specificaties, prijs en beschikbaarheid van de smartphone blijven tot op heden een groot mysterie. Later dit jaar zal dit verhaal zich ongetwijfeld vervolgen.