1 min

Tags in dit artikel

,

Het hooggerechtshof in Australië heeft Google in het gelijk gesteld. De zoekgigant is in dat land niet verantwoordelijk voor de inhoud van advertenties via Google Search. Daarmee is een eerdere beslissing van de rechter verworpen.

De uitspraak maakt een einde aan een rechtszaak die sinds 2007 liep en daarmee dus al zes jaar voortduurde. De Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) daagde het bedrijf voor de rechter na klachten van bedrijven. Een zoekopdracht naar die bedrijven resulteerde in advertenties van concurrenten, wat zoekers zou misleiden, zo redeneerden de aanspanners van de rechtszaak.

De rechters waren het daar blijkbaar niet mee eens. In de uitspraak zeggen de vijf hoge rechters: "de gemiddelde gebruikers van de zoekmachine zouden het verschil tussen de zoekresultaten en advertenties begrepen hebben. De advertenties in de zoekresultaten worden niet door Google ingevuld, maar door adverteerders."

Een eerder besluit van een lagere rechtbank waarin werd gesteld dat Google inderdaad schuldig zou zijn, wordt hiermee herroepen. Het hooggerechtshof is het hoogste juridische middel, wat betekent dat Google uiteindelijk toch het laatst lacht.