1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Apple heeft een patent gekregen voor een systeem waarmee de verkoop van tweedehands online content mogelijk is. Gebruikers kunnen daarmee onderling data uitwisselen, met de bijbehorende rechten.

Apple reageert met dit patent op een van de laatst overgebleven argumenten die pleiten voor tastbare producten. Fysieke aankopen behouden nog waarde na aanschaf en zijn daardoor weer als tweedehands te verkopen. Als Apple deze plannen doorzet, is ook dat geen bezwaar meer tegen de dominantie van digitale varianten van producten, in Apple’s geval dan.

Het gepatenteerde model geeft eigenaren de mogelijkheid muziek te verkopen, waarmee de rechten zich naar de koper verplaatsen. Niet onbelangrijk is het verdienmodel, een percentage van het verkoopbedrag dat naar de oorspronkelijke eigenaar gaat.


Apple is overigens niet de enige met dit soort plannen. Amazon zoekt ook een toegang naar de tweedehands markt. Het bedrijf heeft een eigen patent dat een maximum stelt aan het aantal doorverkopen. Beide bedrijven weten dat de sleutel tot succes ligt in het binden van gebruikers tot het eigen ecosysteem. De optie tot wederverkoop zou sceptische gebruikers kunnen verleiden tot een eerste aankoop, waardoor de omzet kan stijgen.