1 min

Het tweedehands aanbieden van legaal gekochte digitale muziekbestanden is niet legaal, zo heeft een Amerikaanse rechter in het weekend besloten. Het besluit wordt gezien als een overwinning voor muzieklabel Capitol Records, dat onderdeel is van Vivendi. Wel geldt het besluit alleen voor de Amerikaanse staat New York, omdat een districtsrechter de uitspraak deed.

De uitspraak is de uitkomst van een rechtszaak tussen Capitol Records en ReDigi, welke ongeveer een jaar geleden werd aangespannen. De laatstgenoemde partij biedt een website aan waarop gebruikers hun legale muziekbestanden als tweedehands konden aanbieden. In eerste instantie wilde ReDigi de zaak nietig laten verklaren, maar daar ging de rechter niet in mee.

Nu Capitol Records in het gelijk is gesteld loopt de zaak inhoudelijk op een einde en moet bepaald worden of er sprake moet zijn van een boete en hoe hoog die zal zijn. Hoewel de uitspraak enkel voor de staat New York geldt, kan deze wel als voorbeeld dienen voor andere landen en Amerikaanse staten, om een proces versneld doorgang te geven.

ReDigi heeft in een reactie laten weten dat de uitspraak alleen gaat over versie 1.0 van de website. Inmiddels is versie 2.0 operationeel en deze valt dus niet onder de uitspraak.