2min

Apple heeft de cijfers voor het eerste kwartaal van dit jaar bekend gemaakt en het is duidelijk geworden dat het Amerikaanse bedrijf wel goede verkoopcijfers wist neer te zetten, maar voor het eerst in jaren winst heeft moeten inleveren. De omzet was met 43,6 miljard dollar groter dan ooit, maar de winst van 9,5 miljard dollar valt lager uit. Apple’s bankrekening wordt desalniettemin groter en groter, daarop is nu 145 miljard dollar te vinden.

In dezelfde periode in 2012 behaalde Apple een omzet van 39 miljard dollar en daarvan bleef toen 11,6 miljard dollar winst over. De lagere winst is waarschijnlijk deels te herleiden naar de kleinere marges die Apple noodgedwongen moet hanteren vanwege de grote concurrentie op de smartphone- en tabletmarkt. Tim Cook zegt hierover dat "de groei terugloopt en dat de marges iets lager zijn dan in 2012."

Apple verkocht 19,5 miljoen iPads en 37,4 miljoen iPhones, een jaar eerder waren dat er respectievelijk 11,8 en 35,1 miljoen. Er werden wel minder iPods en iets minder Mac’s verkocht. Er werden 5,6 miljoen iPods verkocht tegenover 7,7 miljoen een jaar eerder, verkopen van de Mac-computers daalden van 4 miljoen naar 3,95 miljoen stuks.

De stevige bankrekening van Apple zal in de komende tijd gebruikt worden om aandelen terug te kopen. Het Amerikaanse bedrijf wil 100 miljard dollar uitgeven in de periode tot eind 2015. Het dividend voor aandeelhouders, waar de afgelopen tijd veel om te doen is geweest, wordt met vijftien procent verhoogd.

Het dalen van Apple’s aandeelkoers vindt Cook geen plezierige gebeurtenis. Cook benadrukt dat Apple een sterk merk is en dat innovatie boven alles staat. Er zitten producten "in nieuwe categorieën" in de pijplijn waarmee Apple in de toekomst zal verrassen. Er wordt verwacht dat er onder andere een TV en smartwatch op komst zijn.

Voor het komende kwartaal verwacht Apple een omzet tussen de 33,5 en 35,5 miljard dollar, dat is lager dan dat analisten verwacht hadden. In dezelfde periode in 2012 bedroeg de omzet 35 miljard dollar.