Bill Gates herwint titel van ‘rijkste man’

Voor het eerst sinds 2007 mag Bill Gates zich weer de rijkste man op aarde noemen. De 57-jarige oprichter van Microsoft stoot met een vermogen van 72,7 miljard dollar de Mexicaanse miljardair Carlos Slim van de troon.

Gates klom terug naar de eerste plaats dankzij een forse waardestijging van Microsoft’s aandelen. Dit jaar steeg de aandelenprijs met 28 procent. Gates’ hele vermogen groeide de afgelopen jaren met 15 procent. De miljardair heeft een belang van 25 procent in de softwaregigant, hoewel hij daar niet meer aan het roer staat.

Bill Gates heeft ondertussen al zo’n 28 miljard dollar gedoneerd aan goede doelen. Samen met zijn vrouw en mede-miljardair Warren Buffett is hij de drijvende kracht achter de Bill & Melinda Gates Foundation, vernoemd naar zijn twee kinderen. Uiteindelijk gaat maar liefst 95 procent van Gates’ vermogen naar goede doelen.

Slim’s vermogen is vastgesteld op 72,1 miljard dollar, dat hij onder andere vergaarde met zijn telecombedrijf América Móvil. Daarnaast belegt Slim in legio bedrijven, waaronder het Nederlandse KPN. Zijn mobiele imperium zakte dit jaar 14 procent in waarde, wat de zakenman grofweg 3 miljard kostte.