2min

Tags in dit artikel

, , , , , , , ,

Paul Otellini is sinds gisteren niet langer CEO van Intel en blikt terug op zijn carrière bij de chipbakker. Behalve herinneringen aan al het goeds dat hij heeft gedaan, blijft een knagend gevoel achter bij de baas. Dat betreft de gemiste kans van Intel’s partnerschap met Apple.

Otellini heeft een glansrijke carrière achter de rug. De grootste blunder is naar eigen zeggen zijn falen om een goed geprijsde energiezuinige chip te leveren voor Apple’s iPhone. "Uiteindelijk verloren we of bedankten we voor de deal, afhankelijk van hoe je het bekijkt," vertelt de topman. "Er was een chip waar ze interesse in hadden, maar voor een bepaalde prijs en geen cent meer. Die prijs lag onder onze voorspelde kosten. Ik zag het niet zitten. Achteraf gezien waren de voorspelde kosten verkeerd en het volume honderd keer groter dan wat iedereen dacht."

Intel heeft sinds de levering van processoren voor de Mac een goede relatie met Apple, maar miste de kans een chip voor de toen nog ondergewaardeerde iPhone te ontwikkelen. Na de doorbraak zag Intel rivalen voorbij streven met de opkomst van een compleet nieuwe en lucratieve markt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan partijen als Qualcomm en ARM.

Een veeleisende Steve Jobs dreef de deal uiteen, maar ondanks die gemiste kans heeft Otellini in zijn 8 jaar durende leiderschap meer winst weten te boeken dan in de rest van de 45-jarige geschiedenis van het bedrijf. Het gemis van meer dan 600 miljoen apparaten met iOS en de ontwikkelingen in de mobiele markt komen nu op de schouders te liggen van de volgende Intel-directeur.