2min

Tags in dit artikel

, ,

Foxconn, de fabriek waar onder meer alle Apple-producten worden gemaakt, ligt al enige tijd sterk onder vuur. Werknemers pleegden zelfmoord, of dreigden daartoe, door de vele werkuren die zij maakten. Foxconn beloofde verbetering, maar nu blijkt dat de fabriek de Chinese arbeidswetten nog altijd overtreedt.

Apple besloot zich in 2012 aan te sluiten bij de Fair Labor Association na de kritiek van de werksfeer bij Foxconn. Dit zorgde ervoor dat Apple en Foxconn om de tafel gingen zitten. Ze identificeerden vervolgens 360 problemen die opgelost moesten worden, zoals de werkomgeving die te warm was, het maken van meer brandtrappen en meer. Ook spraken ze een deadline af waarop deze problemen opgelost zouden moeten zijn, namelijk juli 2013.

Uit een rapport van de FLA blijkt dat Foxconn 98,3 procent van de problemen heeft verholpen. Een van de belangrijkste problemen bestaat echter nog, namelijk de vele werkuren. Foxconn heeft om uitstel gevraagd om dit op te lossen.

Van werknemers wordt namelijk nog steeds verwacht dat ze meer werken dan de Chinese arbeidswetten toestaan. Werknemers maken werkweken van 60 uur, waarbij het ten tijde van de iPhone-lancering ging om 70 uur per week. De afspraak tussen Apple en Foxconn is de werkweek te maximaliseren op 40 uur.

Waar wel verbetering in te zien is, zijn de vakbonden. Er is een stijging van 20 procent van het aantal werknemers aangesloten bij een vakbond. Normaal zitten in de vakbonden in China alleen het management. De verwachting is dat het aantal werknemers in de vakbond alleen maar blijft stijgen.