2min

Zojuist weet Tweakers te melden dat de bekende Apple-reseller iCentre op het punt staat om te vallen. Het bedrijf zou afgelopen vrijdag uitstel van betaling hebben gekregen, maar vraagt mogelijk nog vandaag zijn faillissement aan.

In totaal heeft iCentre 34 winkels en enkele honderden personeelsleden in dienst die mogelijk op straat komen te staan. De problemen voor iCentre zijn vrij groot, volgens een bron zou de bank weigeren een lening te verlengen en wil de bank het geleende geld terug. iCentre zou echter niet in staat zijn de lening af te lossen, wat dan zal resulteren in een faillissement.

Of er mogelijkheden zijn voor een doorstart is onduidelijk. In 2010 en 2011 was het bedrijf redelijk gezond, maar voor 2012 zijn nog geen cijfers opgemaakt. Wel deed het bedrijf vorig jaar een grote overname door concurrent I Am Store over te nemen.

Volgens de bron zou iCentre het afgelopen jaar geen leveringen meer gehad hebben van Apple zelf, maar zou het bedrijf alle producten inkopen via de Media Markt in Duitsland, wat ook een verklaring zou kunnen zijn voor het faillissement. De marges die een winkel heeft op Apple-producten zijn doorgaans zeer klein, kleiner dan op gelijkwaardige producten van andere fabrikanten. Als iCentre moet inkopen via de Media Markt zal deze marge ongetwijfeld flinterdun zijn geworden, waardoor de winst mogelijk zwaar onder druk staat. Dit kan ook een reden waarom de bank mogelijk de lening niet wil verlengen. De meeste winst in dit soort winkels wordt gemaakt op accessoires zoals hoesjes en covers.

Of het bedrijf failliet gaat en ook echt uit het straatbeeld zal verdwijnen is afwachten. Vaak wordt er nog gekeken of bedrijven een doorstart kunnen maken, of dat het bedrijf kan worden overgenomen.