1 min

Tags in dit artikel

, , , , , , ,

Het marktaandeel van Apple’s iPhone is in West-Europa aan het afnemen. Dat is op te maken uit cijfers van marktonderzoeker IDC. Ook Nokia heeft in de afgelopen tijd veel moeten inleveren. Het aandeel dat Apple en Nokia zien verdampen wordt doorgeschoven naar Android-fabrikanten.

Samsung is de grootste fabrikant in onze regio en beschikt in het eerste kwartaal van 2013 over een aandeel van 45 procent. Dat is 6 procent hoger dan dezelfde periode een jaar eerder. Apple volgt daarop met 20 procent marktaandeel, een jaar eerder nog 25 procent. Nokia ziet zichzelf pas op de vijfde plaats terug met een aandeel van 5 procent, een jaar eerder nog 3 procent hoger.

Bedrijven die naast Samsung terrein weten te winnen op de Europese markt zijn Sony en LG, respectievelijk met een marktaandeel van 10 en 8 procent. Het aandeel van deze Aziatische fabrikanten bedroeg een jaar eerder nog 4 en 6 procent minder.

Android doet het als mobiel besturingssysteem prima, het marktaandeel van Google steeg in een jaar tijd met 14 procent naar een aandeel van 69 procent. Uit de cijfers is ook op te maken dat de explosieve groei van de smartphonemarkt vrijwel verdwenen is. Een jaar geleden werden in het eerste kwartaal 28,2 miljoen smartphones verscheept, dit jaar ware het er 31,6 miljoen.