Microsoft’s aandeel in internetapparaten keldert

Abonneer je gratis op Techzine!

Microsoft was vier jaar geleden goed voor het besturingssysteem van 90 procent van de apparaten die met het internet verbonden waren. Dat percentage is in slechts enkele jaren zwaar gekelderd. Nu bedraagt het aandeel nog slechts 25 procent. Dit meldt Benedict Evans, een analist die zich met de mobiele markt bezighoudt.


De grote daling van Microsoft’s aandeel is te herleiden naar de opkomst van apparaten die draaien op Android en iOS. Het aantal apparaten dat draait op Windows-software is niet veel gedaald, maar de markt is flink doorgegroeid, waardoor het percentage simpelweg lager wordt.


Smartphones en tablets hoeven niet voor elke gebruiker de ideale uitkomst te zijn voor het uitvoeren van dagelijkse activiteiten, maar het is duidelijk dat deze apparaten wel een gedeelte van de zaken overneemt. Ook is de frequentie waarmee mensen een nieuwe smartphone en tablet kopen hoger dan bij laptops en desktopcomputers. Volgens Evans vervangen mensen nog maar eens in de vijf jaar hun laptop of computer. Die frequentie zal naar verwachting alleen nog maar verder opgerekt worden.