2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Zowel Samsung als de Zuid Koreaanse overheid hebben gereageerd op de veto van Obama. Het komt erop neer dat Samsung teleurgesteld is in de Amerikaanse regering en dat Zuid Korea bezorgd is over de negatieve invloed die de veto heeft op de bescherming van patentrechten.

Vanmorgen schreven we al over de veto die president Obama heeft uitgesproken om de beslissing van de International Trade Commission (ITC) terug te draaien. De ITC had een importverbod uitgesproken voor de iPhone 4 en de iPad 2 3G omdat deze inbreuk maken op een 3G-patent van Samsung. De Obama-regering besloot daarop een veto uit te spreken en de ITC te overrulen waardoor Apple de producten mag blijven importeren.

Samsung heeft laten weten teleurgesteld te zijn in de beslissing om de uitspraak van de ITC van hogere hand terug te draaien. Volgens Samsung heeft de ITC correct gehandeld omdat het bedrijf met goede intenties heeft onderhandeld met Apple, alleen laatstgenoemde weigerde gewoon een licentie af te nemen op het 3G-patent.

Ook de Zuid Koreaanse overheid zag zich genoodzaakt te reageren op de veto. De Zuid Koreaanse kranten staan bol van de berichten over protectionisme van de Verenigde Staten. Volgens de Zuid Koreaanse media trekt de Verenigde Staten hier een Amerikaans bedrijf voor een buitenlands bedrijf. De Zuid Koreaanse overheid reageerde niet zo fel, zij zijn bezorgd wat voor negatief effect de veto heeft op de bescherming van patentrechten. Hoeveel is een patent waard als de Amerikaanse overheid rechterlijke beslissingen gaat vetoën. Het Zuid Koreaanse Ministerie van Handel riep de Amerikanen op om "eerlijke en redelijke beslissingen" te maken. Aanstaande vrijdag volgt namelijk een soortgelijke uitspraak met een mogelijk importverbod tot gevolg maar dan op Samsung smartphones en tablets.

Tot slot heeft ook Apple gereageerd op de veto van de Amerikaanse regering; "We applaudisseren voor de Amerikaanse regering voor het opstaan voor innovatie in deze historische zaak. Samsung was fout om het patentsysteem op deze manier te misbruiken."