2min

Chipfabrikant Qualcomm lijkt problemen te veroorzaken bij de toekomstige ontwikkeling van Google’s mobiele besturingssysteem Android. Qualcomm wil de broncode van verschillende chips niet doorspelen, wat ervoor zorgt dat de integratie van hardware bemoeilijkt wordt. Android-beheerder Jean-Baptiste Quéru is er klaar mee en vertrekt daarom bij Google.

Android is een open-source besturingssysteem en leunt daarom redelijk zwaar op de externe ontwikkelaars bij voortgang van het besturingssysteem. Het zorgt ervoor dat ontwikkelaars en fabrikanten desgewenst het besturingssysteem naar hun hand kunnen zetten door aanpassingen en toevoegingen door te voeren. Amazon heeft bijvoorbeeld voor diens tablets een eigen versie van Android ontwikkeld.

Voor de verdere ontwikkeling is ook de medewerking van externe fabrikanten zoals Qualcomm nodig en momenteel ligt die fabrikant dwars. Quéru, de beheerder van het open-source project is dat nu zat en kondigt op Google+ zijn vertrek aan. "Het is zinloos om een besturingssysteem te beheren dat zelfs op zijn officiële vlaggenschip niet kan opstarten doordat de GPU niet ondersteund wordt," meldt de voormalig beheerder.

Quéru meldt dat hij vertrekt omdat hij geen zin meer heeft om steeds als schuldige voor problemen die hij niet kan oplossen aangewezen te worden. Een half jaar geleden gaf Quéru al aan dat er problemen gingen ontstaan doordat Qualcomm niet mee wil werken bij een image voor de Nexus 7-tablet. Ook bij de Nexus 4 duurde het lang voordat het image-bestand beschikbaar werd gesteld.

Qualcomm is met de Snapdragon-chips goed voor een groot deel van de Android-producten. Qualcomm heeft niet gemeld waarom het niet meewerkt, het lijkt erop dat dit vanwege juridische belangen gebeurt.