2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Microsoft verwacht met de overname van Nokia het aandeel in de smartphonemarkt te kunnen verdubbelen in 5 jaar tijd en de jaarlijkse inkomsten te kunnen verhogen naar 45 miljard dollar. Dit blijkt uit een presentatie van de softwaregigant.

Inmiddels werkt Microsoft twee en een half jaar samen met Nokia. Nokia maakte telefoons met het besturingssysteem Windows Phone, van Microsoft. De Finse fabrikant is tegenwoordig de grootste producent van Windows Phones, Nokia is goed voor 81 procent van de verkochte smartphones met Microsoft’s mobiele besturingssysteem.

Nu blijkt dat dit tot op heden niet erg lucratief is geweest voor Microsoft omdat het bedrijf minder dan 10 dollar per verkochte Nokia-smartphone kreeg. Door de telefoonproducent over te nemen, zullen de inkomsten per verkochte telefoon voor het concern naar schatting stijgen naar rond de 40 dollar.

Steve Ballmer, CEO van Microsoft, geeft tegenover AllThingsD aan dat er drie redenen zijn waarom hij heeft besloten om Nokia over te kopen. Ten eerste moesten beide bedrijven de keuzes die met de toestellen werden gemaakt af kunnen stemmen op zowel de strategie en het businessmodel van het eigen bedrijf, als die van de partner. Daarnaast wil Microsoft met de telefoons een eenduidig imago uitstralen. Dit kan het Amerikaanse bedrijf het beste doen door niet zowel Nokia als Microsoft als merknaam te gebruiken, maar voor één naam te kiezen. Als laatste en misschien wel voornaamste reden gaf Ballmer de verschillende keuzes in het investeringsbeleid. Microsoft is nu eenmaal een rijker bedrijf en kan ervoor kiezen om meer te investeren dan Nokia. Door het overnemen van Nokia kan de softwaregigant zelf besluiten waarin geïnvesteerd gaat worden.

Na de overname zal het voor Microsoft mogelijk zijn om te kiezen voor één investeringsbeleid, om zo geen dubbele kosten meer te maken, zoals dit voorheen gebeurde. In principe volgt het bedrijf hiermee de weg van Apple, dat bekend staat om de productie van zowel de hardware als software van producten, naast dat het ook de online winkel zelf in de hand houdt. Overigens mogen andere producenten van mobiele telefoons ook in de toekomst nog hun smartphones uitrusten met Windows Phone.