1 min

Apple is op onderzoek uit naar wat er waar is van een rapport van China Labor Watch, waarin wordt gesteld dat het opnieuw foute boel is in één van de fabrieken waarin producten van de Amerikaanse fabrikant worden geassembleerd.

In de fabriek in de Chinese stad Wuxi zouden werknemers in te grote getale aanwezig zijn, worden overuren niet uitbetaald en zouden de arbeiders bovendien te lange dagen moeten draaien. Ook bestaat er discriminatie bij het selecteren van nieuwe werknemers. Dat is althans wat de China Labor Watch aan heeft gegeven in een rapport over de fabriek.

Apple wil graag weten wat ervan waar is en heeft inmiddels al een onderzoeksteam samengesteld, samen met Jabil, de eigenaar van de fabriek. Dat wordt gemeld door Kirstin Huguet, woordvoerster van Apple. In de fabriek zou naar verluidt de nieuwe iPhone 5C in elkaar worden gezet. Volgens Apple zijn er in de afgelopen vijf jaar veertien grote onderzoeken in de Jabil-fabriek geweest, waaruit geen schokkende zaken naar voren zijn gekomen. Globaal genomen zouden regels niet stelselmatig worden overtreden.

Sinds Tim Cook als CEO aan het roer staat bij Apple is er veel gebeurd aan de situatie van werknemers in de fabrieken waar producten worden geassembleerd. Cook stelt: "Wij geven om elke werknemer in onze fabrieken. Elke suggestie dat dat anders zou liggen is simpelweg onjuist en een belediging voor ons."