2min

Nadat de nieuwe iPhones hun eerste verkoopweekend hebben doorgemaakt, heeft Apple als vanouds ook de eerste verkoopcijfers bekendgemaakt. De nieuwe smartphones breken alle eerdere records van het eerste weekend van de verkoop.

De iPhone 5C en iPhone 5S zijn vrijdag jongstleden in de verkoop gegaan en tot en met zondag zijn er al 9 miljoen exemplaren verkocht, maakt Apple in een persbericht bekend. Dat is aanzienlijk meer dan in het eerste verkoopweekend van de iPhone 4S en 5. Van de voorgaande modellen werden respectievelijk 4 en 5 miljoen stuks verkocht. Het nieuwe weekend is dus een forse verbetering, maar nu gaat het ditmaal ook wel direct om twee nieuwe toestellen en kunnen ook Chinese klanten direct bediend worden.

Aan de hand van de cijfers van Apple is niet af te leiden of een van de twee nieuwe toestellen een duidelijke voorkeur krijgt van het publiek. Apple maakt geen verdeling van de verkoop bekend. Wel meldt Lacalytics, een onderzoeksbureau, dat volgens hen de iPhone 5S beduidend populairder is. Voor elke iPhone 5C zouden er meer dan drie iPhone 5S-exemplaren over de toonbank zijn gegaan. Die cijfers gelden wel alleen voor de Verenigde Staten, in andere landen kunnen de zaken anders liggen.

Over de uitrol van het nieuwe besturingssysteem iOS 7 (review) had Apple ook het een en ander te melden. Volgens het bedrijf was de uitrol nog nooit zo snel verlopen als tot nog toe het geval is. Er zijn momenteel wereldwijd meer dan 200 miljoen apparaten die op iOS 7 actief zijn.

Het is op dit moment nog onduidelijk wanneer de iPhone 5C en iPhone 5S hun opwachting zullen maken in België en Nederland.