2min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

Gisteren werd bekend dat Samsung de Galaxy Note 3 van tweaks voorzien heeft, waardoor hogere scores in benchmarks behaald worden. Dat nieuws werd onthuld door Ars Technica, maar AnandTech doet er nog een schepje bovenop door te stellen dat vrijwel elke Android-fabrikant de boel loopt te bedriegen.

AnandTech blijkt de fraude met benchmarks al sinds juli te onderzoeken, toen bleek dat Samsung de Galaxy S4 van benchmark-herkenning had voorzien. Dat geldt vooral voor de Exynos-versie van de Galaxy S4 die niet in onze regio is uitgebracht, maar ook de Snapdragon 600-versie was van bepaalde tweaks voorzien. Door deze bevindingen besloot AnandTech een dieper onderzoek te starten, waaruit blijkt dat deze praktijken sinds zo’n twee jaar gaande zijn. Ook werd contact opgenomen met fabrikanten om het bedrog een halt toe te roepen, maar dat bleek vooralsnog tevergeefs.

Naast Samsung blijken ook onder andere Asus, HTC en LG hun apparaten aan te passen om betere scores in benchmarks te behalen. Bij deze merken gaat het dan bijvoorbeeld om de Asus PadFone Infinity, de HTC One en One mini en de LG G2. Deze toestellen herkennen benchmark-apps, zodat de kloksnelheid van de processor en grafische processor tijdelijk wordt opgeschaald, wat resulteert in betere scores. Deze scores worden vaak in recensies vermeld en gebruikt om te bepalen hoe goed de interne hardware van de producten is. Dat geldt ook voor recensies op Techzine.

Wel moet gezegd worden dat de zojuist onthulde merken het een stuk minder bont maken dan Samsung. De Galaxy Note 3 bleek een prestatieverhoging van wel 50 procent te behalen door de verhoogde snelheid. Bij de andere merken is het verschil met zo’n 10 procent een stuk gematigder.

Fabrikanten van benchmarks zijn tegen dit soort optimalisaties. De regels van Futurmark, de maker van onder andere 3DMark, stellen expliciet dat drivers geen benchmarks mogen detecteren. Volgens AnandTech overtreden in ieder geval HTC en Samsung deze regel. Wat de repercussie hiervoor is, is op het moment nog onduidelijk.

AnandTech merkt op dat producten van Google (Motorola) en Apple niet voorzien zijn van dergelijke tweaks.