2min

In augustus dit jaar besloot de Internationale Handelscommissie een importverbod op te leggen voor Samsung-toestellen in de Verenigde Staten, vanwege patentschending. President Barack Obama had vanaf dat moment 60 dagen de tijd om een vetorecht uit te spreken om het verbod te voorkomen. Deze periode is inmiddels verlopen, zonder dat een veto is uitgesproken.

Volgens Apple zou de Koreaanse fabrikant Samsung meerdere patenten hebben geschonden. Het zou hier gaan om de techniek achter de herkenning van een ingeplugde headset en een techniek gerelateerd aan het gebruik van een aanraakgevoelig scherm met multitouch-ondersteuning.

Het gaat hier niet om de allernieuwste smartphones van Samsung, maar om oudere modellen uit de jaren 2010 en 2011. Hoewel er geen specifieke type toestellen bekend zijn gemaakt, zal het vermoedelijk gaan om onder andere de Samsung Galaxy S 4G, de Fascinate en de Galaxy Tab.

De Internationale Handelscommissie heeft in augustus Apple in deze zaak omtrent patentschending gelijk gegeven. Vanaf dat moment had president Obama gedurende 60 dagen een vetorecht kunnen uitspreken, waarmee het oordeel ongedaan kon worden gemaakt. Gezien deze periode nu voorbij is, betekent dit een definitief importverbod voor enkele toestellen van Samsung.

Opmerkelijk genoeg sprak de president eerder dit jaar wel een vetorecht uit om een verbod op Apple-producten te voorkomen. Apple schond een patent omtrent het gebruik van de 3G-verbinding van Samsung.

Hierbij moet worden opgemerkt dat het hier destijds het gebruik van een zogenaamd FRAND-patent betrof. Dit betekent dat dit patent door meerdere fabrikanten vrij of tegen een vaste vergoeding gebruikt mag worden omdat er niet omheen kan worden gewerkt. Het schenden van het patent van Apple door Samsung betreft niet een dergelijk FRAND-patent, gezien het gaat om een specifieke techniek. Dat is de reden waarom Obama geen gebruik heeft gemaakt van zijn vetorecht.