2min

In een reactie op het definitief ingevoerde importverbod op enkele Samsung-toestellen in de Verenigde Staten geeft de Zuid-Koreaanse overheid aan teleurgesteld te zijn in het handelen van de Amerikaanse president Barack Obama.

In augustus dit jaar oordeelde de Internationale Handelscommissie in het nadeel van Samsung in een zaak waarbij het bedrijf enkele patenten van Apple zou hebben geschonden. Het betreft hier oudere toestellen uit het jaar 2010 en 2011. Vanaf dat moment had de Amerikaanse president Obama 60 dagen de tijd om een veto uit te spreken, waarmee hij een verbod ongedaan zou kunnen maken. Hij onthield zich hiervan, waardoor het importverbod op de betreffende Samsung-toestellen twee dagen geleden definitief van kracht werd.

De Zuid-Koreaanse overheid geeft aan teleurgesteld te zijn over het besluit van de Amerikaanse overheid om het importverbod definitief te laten ingaan. Eerder dit jaar sprak Obama wel een vetorecht uit, waarmee hij een patentschending van Apple gedoogde. Hierbij moet opgemerkt worden dat het bij Apple ging om de schending van FRAND-patenten. Deze patenten hebben betrekking op technieken die als standaard worden gezien en waar niet omheen kan worden gewerkt. Apple moet hiervoor bij Samsung een licentie afnemen.

Het Zuid-Koreaans ministerie van handel, industrie en energie reageerde op het definitief ingevoerde importverbod: "Het is betreurenswaardig dat de Amerikaanse overheid verschillende besluiten heeft gemaakt in de zaken met betrekking op het schenden van patenten van zowel Apple als Samsung, die beide wereldwijd concurreren op het gebied van mobiele telecommunicatie."

Beseffende dat het importverbod enkele toestellen van Samsung uit het jaar 2010 en 2011 betreft, zal het besluit geen hele grote invloed hebben op de keuzevrijheid van de Amerikaanse consument. Desalniettemin zal Samsung niet blij zijn met de situatie. Er bestaat echter nog de mogelijkheid voor de Zuid-Koreaanse fabrikant om in hoger beroep te gaan tegen de uitspraak.