2min

Tags in dit artikel

, , ,

Hoewel Samsung momenteel een van de grootste fabrikanten is van smartphones, lijkt het Koreaanse bedrijf in een neerwaartse spiraal terechtgekomen, wat betreft de positie in de markt van hardware-onderdelen voor mobiele apparaten.

Naast het feit dat Samsung een van de grootste producenten is van smartphones, timmert de Koreaanse fabrikant ook hard aan de weg wat betreft het produceren van onderdelen. Hieronder vallen ook mobiele processors, die bijvoorbeeld ook door Apple gebruikt worden voor de iPhones en iPads.

In een recentelijk verschenen verslag blijkt dat de zaken bij Samsung toch niet zo goed gaan als het lijkt. Het aandeel dat het bedrijf heeft in de markt van mobiele processors is de afgelopen kwartalen namelijk gedaald. In het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg het marktaandeel van Samsung in deze markt 9,4 procent. Dit daalde naar 6,8 procent in het tweede kwartaal en staat momenteel zelfs op 5,3 procent. De mogelijke oorzaak hiervan is dat Samsung’s Exynos-processor voornamelijk in de Aziatische markt wordt toegepast. In Europa en de Verenigde Staten is het voornamelijk Qualcomm dat met de Snapdragon-processors de klok slaat. Ook MediaTek doet het goed in de markt voor budget-smartphones.

De Snapdragon-processors van Qualcomm zijn voornamelijk populair vanwege de ondersteuning van 4K-videobestanden en het 4G-netwerk. Een dergelijke ondersteuning bij de varianten van de Exynos-processors van Samsung in de Verenigde Staten en delen van Europa ontbreekt vooralsnog.

Samsung zal de eigen Exynos-chips met de Galaxy S5 mogelijk een nieuwe impuls geven. Ondertussen probeert Apple zich geleidelijk van Samsung weg te werken door de productie van onderdelen naar andere fabrikanten over te hevelen.