1 min

Tags in dit artikel

, , , , ,

OCZ, vandaag de dag één van de grote SSD-fabrikanten, heeft bekendgemaakt dat het zijn faillissement gaat aanvragen. Een overname kandidaat staat mogelijk direct klaar; Toshiba -zelf ook SSD-fabrikant- heeft een overnamebod gedaan.

Het lukte OCZ niet meer om leningen af te betalen en begin deze week is de bankrekening daarom overgenomen door één van de investeerders. Dat was voor de verlieslijdende fabrikant de druppel om te beslissen om het faillissement aan te vragen. Dat is op dit moment overigens nog niet gebeurd.

Het faillissement is toe te schrijven aan verschillende oorzaken. OCZ heeft begin 2011 al zijn geld op de SSD-markt gezet en andere productcategorieën uit het assortiment gehaald. Het Amerikaanse bedrijf was van origine een producent van werkgeheugen, maar maakte bijvoorbeeld ook voedingen.

De opbloeiende SSD-markt leek in eerste instantie een mooie uitkomst, maar met het toetreden van grote partijen als Intel en Samsung werden de marges steeds kleiner. Ook kende OCZ problemen met de Vertex 2- en Vertex 3-SSD’s, die niet voldoende betrouwbaar bleken. Om het tij te keren werd de CEO vervangen, maar ook dat blijkt nu geen soelaas te hebben geboden.

Toshiba is geïnteresseerd in een overname van de activa van OCZ, maar van een definitieve afspraak is allerminst sprake. Toshiba is in eerste instantie nog op zoek naar garanties voor bepaalde aspecten bij de overname, zo wil Toshiba bijvoorbeeld dat medewerkers van OCZ onder de nieuwe leiding actief blijven bij het bedrijf.