1 min

De rechter heeft het hoger beroep van Java’s ontwikkelaar Oracle in overweging genomen. Begin dit jaar verklaarde de rechter nog dat er geen auteursrecht rust op de Java-code die Google gebruikt heeft in de programmatuur van Android.

Gisteren is het Amerikaanse gerechtshof in beraad gegaan over het ingediende hoger beroep van Oracle. De laatstgenoemde eiste auteursrecht over haar Java-programmeertaal. Hoewel softwaregigant Google wel schuldig is bevonden voor het kopiëren van Java-code in API’s van haar mobiele besturingssysteem Android, bleef de zoekgigant vrij van een strafmaat. De rechter oordeelde dat er geen auteursrechten over de API’s kon worden verkregen.

Google beweerde dat zij in haar recht stond Java-code toe te passen, gezien de programmeertaal vrij te gebruiken is en de API’s noodzakelijk zijn voor het gebruik hiervan. Oracle stelde dat Google deze Java-API’s gebruikte zonder hiervoor de licentiekosten te betalen.

In het ingediende hoger beroep verklaarde Oracle dat Google juist het meest belangrijke gedeelte van de Java-API’s heeft toegepast in Android. "Google heeft de programmacode overgenomen om er zelf beter van te worden en de liefhebbers van Oracle weg te kapen", aldus Oracle’s advocaat Josh Rosenkranz. Verwacht wordt dat er pas over enkele maanden tot een definitieve uitspraak zal worden gekomen.

Oracle’s CEO Larry Ellison noemde Google enkele maanden terug een "absoluut kwaadaardig bedrijf", verwijzende naar het kopiëren van de API’s.