1 min

Tags in dit artikel

, , ,

Het Taiwanese HTC heeft afgelopen weekend de financiële cijfers van het vierde kwartaal bekendgemaakt. Hier werd duidelijk dat de situatie van deze smartphonefabrikant nog niet is verbeterd, al is er geen verlies gemaakt.

Uit de presentatie van de meest recente financiële cijfers kan worden opgemaakt dat het Taiwanese HTC gedurende het afgelopen kwartaal een nettowinst van omgerekend 7,33 miljoen euro heeft gedraaid. Er werd echter gerekend op een nettowinst van 17,64 miljoen euro. Een kwartaal eerder kon het bedrijf nog een verlies van 72,6 miljoen euro noteren.

Dat HTC überhaupt de rode cijfers wist te ontwijken, is te danken aan de verkoop van het aandeel in het bedrijf Beats Audio. Door deze transactie kon er ongerekend zo’n 62,5 miljoen euro worden bijgeschreven. Zonder deze financiële injectie had HTC dus een verlies van tientallen miljoenen gedraaid.

De afgelopen twee jaar zijn voor de Taiwanese smartphonemaker een neergaande spiraal gebleken. Waar het wereldwijde marktaandeel in smartphones van HTC in het derde kwartaal van 2011 nog 10,3 procent bedroeg, is dat in het derde kwartaal van 2013 gezakt naar slechts 2,2 procent. Behalve enkele interne veranderingen zou naar verluidt ook één van de vier belangrijkste productielijnen in Taiwan zijn stilgelegd.

Het is voor HTC te hopen dat het jaar 2014 gunstiger zal worden. Mogelijk dat een opvolger van de HTC One (review) hiervoor kan zorgen. Dit toestel met de voorlopige naamgeving HTC One Two of HTC M8 zal naar verluidt begin dit jaar worden gelanceerd.