2min

Binnen enkele maanden zou Microsoft’s huidige CEO Steve Ballmer de titel van hoofdaandeelhouder van Bill Gates kunnen gaan overnemen. Mede door de recente verkoop van 20 miljoen aandelen van Gates bedraagt het verschil tussen beiden momenteel minder dan 25 miljoen aandelen.

Onlangs is Bill Gates met een geschatte waarde van 78,1 miljard dollar, omgerekend zo’n 57,5 miljard euro, uitgeroepen tot rijkste man ter wereld. Mede door een stijgende koerswaarde van Microsoft zag Gates zijn vermogen toenemen met omgerekend circa 11,63 miljard euro.

Met een pakket bestaande uit om en nabij de 358 miljoen aandelen in Microsoft ter waarde van omgerekend 9,7 miljard euro is Gates nog altijd de hoofdaandeelhouder van de softwaregigant. Op de tweede plaats staat Microsoft’s huidige CEO Steve Ballmer, met een aandelenpakket bestaande uit circa 333 miljoen aandelen.


Toch heeft Gates de afgelopen tien jaar ieder kwartaal gemiddeld afstand gedaan van zo’n 80 miljoen aandelen. Als deze trend het komende jaar wordt doorgezet, betekent dit dat Ballmer binnen enkele maanden de grootste aandeelhouder zal zijn. Ook zou het erop neerkomen dat Gates geen Microsoft-aandelen meer zou bezitten tegen het einde van 2018. Het is echter aannemelijker dat Gates wel een deel van de aandelen behoudt.

Het afbouwen van het aandelenpakket van Bill Gates zou kunnen duiden op het nog meer terugtreden van het Microsoft-icoon naar de achtergrond. Momenteel is het bestuur van de softwaregigant op zoek naar een opvolger voor huidig CEO Ballmer. Wanneer zowel Ballmer als Gates hierna een prominente functie in het bestuur zouden blijven bekleden, ontstaat er een bijzondere situatie. Van de Amerikaanse beursindex S&P 500 zijn er slechts acht van de vijfhonderd bedrijven waarvan twee oud-CEO’s in het bestuur zitten.