2min

Zoekgigant Google en de Europese Unie hebben ten lange leste een akkoord bereikt in de antitrustzaak rondom de zoekmachine. Deze zaak liep sinds 2010 en komt nu tot een einde zonder boete. De belangrijkste uitkomst is dat Google concurrerende diensten op dezelfde manier als eigen diensten zal tonen in de zoekresultaten.

Het akkoord tussen de Unie en Google komt na jarenlang gesteggel waarbij de zoekgigant verschillende malen mondjesmaat meer ruimte wilde geven aan andere partijen. Google probeerde de aanpassingen echter zo minimaal als mogelijk te houden, om zichzelf niet in de vingers te snijden.

In januari werd echter bekend dat Google van de Europese Unie de laatste kans kreeg om voldoende toezeggingen te doen. Eurocommissaris Joaquin Almunia maakte vandaag bekend dat er wordt ingestemd met het meest recente voorstel.

Het nieuwe voorstel zorgt er onder andere voor dat Google nu drie concurrenten van eigen diensten moet vermelden wanneer die eigen diensten worden getoond. Zo wordt bij die resultaten bijvoorbeeld Microsoft’s Office-pakket getoond, als ook het eigen Google Docs wordt aangeprezen. De drie concurrerende diensten worden volgens Almunia op een objectieve manier gekozen. Ook moet het voor bedrijven makkelijker worden om alternatieve online adverteerders te vinden.

Om te waarborgen dat Google de afspraken nakomt wordt een onafhankelijke partij aangewezen. Deze partij zal gedurende vijf jaar monitoren of de afspraken worden nageleefd. Het is op dit moment onduidelijk wat er na die periode gebeurt.

"Afspraken nog niet definitief"

De afspraken zijn overigens nog niet definitief beklonken. De Europese Unie gaat de afspraken voorleggen aan Google’s concurrenten die ook nog hun zegje mogen doen. Hoewel de Europese Unie tevreden is, kan het zijn dat Google’s concurrentie nog meer toezeggingen wensen.