Het bedrijf 3D Systems, dat verantwoordelijk is voor het fabriceren van alle modules voor Google’s Project Ara, doet onderzoek naar stroomgeleidende inkt. Het bedrijf zal alle modules en het frame (chassis) van de Project Ara smartphones gaan 3D-printen. Daarbij zijn goede verbindingen tussen de modules en antenne zeer belangrijk.

3D Systems doet samen met de Carnegie Mellon Universiteit onderzoek naar stroomgeleidende inkt. Het bedrijf hoopt straks de antennes in het frame te kunnen printen, evenals de verbindingen tussen de modules. Of het dit al voor elkaar gaat krijgen bij de eerste versie van Project Ara is onduidelijk, veel tijd is er niet meer. Google heeft aangegeven dat de eerste Project Ara-smartphones begin 2015 verkrijgbaar moeten zijn.

Het idee achter Project Ara is dat je een frame hebt waar je modules op kan klikken. Op die manier kan je zelf je eigen smartphone samenstellen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een extra grote accu of juist voor een hele goede camera. Elk onderdeel is vervangbaar en straks ook verkrijgbaar in verschillende variaties.

3D Systems is een van de eerste bedrijven die het 3D-printen wil gebruiken voor massaproductie. De ambities van het bedrijf lijken erg groot, ze verwachten zelf in staat te zijn om volgend jaar op hoge snelheid onderdelen te kunnen printen en aan Google’s vraag te kunnen voldoen.