2min

Officieel is er nog niets bekendgemaakt, maar het lijkt erop dat Beats Electronics wordt overgenomen door Apple, voor een bedrag van 3,2 miljard dollar. De vraag is alleen wat Apple van plan is met Beats. Walter Isaacson, de schrijver van de autobiografie van Steve Jobs, denkt dat het te maken heeft met Apple’s toekomstige TV-platform.

Isaacson geeft aan dat hij door zijn verzameling notities van gesprekken met Jobs is gaan graven en daaruit denkt op te kunnen maken wat er achter de overname zit. De notities van deze gesprekken zijn van belang omdat Jobs en Jimmy Iovine, topman van Beats, een goede relatie onderhielden.

Iovine richtte Beats Electronics in 2008 op, samen met rapper Dr. Dre. Het bedrijf staat sindsdien het meest bekend om de iconische koptelefoons, maar heeft sinds begin dit jaar ook een streamingdienst voor muziek in het aanbod. Voor gebruik van die dienst moet op maandelijks basis 10 dollar worden neergeteld. Toch is het Apple niet expliciet om die dienst te doen.

Apple wil Beats inlijven om zichzelf te versterken met Iovine, die aan de slag gaat voor het toekomstige TV-platform van het bedrijf dat gevestigd is in Cupertino. Iovine zou zich vooral moeten inzetten om deals met producenten van videocontent te sluiten, Apple schijnt hier veel moeite mee te hebben.

Dat Apple er niet in slaagt om deals te sluiten zal ongetwijfeld liggen aan het productmodel dat Apple voor ogen heeft, zo ging het in het verleden bijvoorbeeld ook met de iTunes Store, die platenlabels uiteindelijk toch geen windeieren heeft gelegd. Destijds werd Steve Jobs in de gesprekken met platenlabels geassisteerd door Jimmy Iovine. Het zou mede aan Iovine te dankzen zijn dat de vijf grootste labels akkoord gingen, aldus Isaacson.