1 min

Een Portugese aanbieder van een applicatiewinkel voor Android heeft een antitrust-klacht tegen Google ingediend bij de Europese Commissie. Aptoide is van mening dat Google misbruik maakt van zijn machtspositie.

Google zet aanbieders van applicatiewinkels moedwillig zo ver als mogelijk buitenspel, beweert het Portugese bedrijf Aptoide. Onder diezelfde naam biedt Aptoide een applicatiewinkel voor Android aan. Aptoide vermoedt dat er sprake is van vuil spel en denkt een sterke zaak te hebben.

Aptoide is een relatief grote speler en heeft zo’n 6 miljoen maandelijks actieve gebruikers. De applicatiewinkel is goed voor 50 miljoen downloads per maand. Ook biedt het ontwikkelaars de mogelijkheid om op basis van hun technologie een eigen applicatiewinkel op te zetten.

In een interview geeft Paulo Trezentos, CEO van Aptoide, aan: "De Europese Commissie is erg actief in het vaststellen van situaties waarin een dominantie positie wordt misbruikt. Wij denken een sterke zaak te hebben en ervoor te kunnen zorgen dat Google deze praktijken zal corrigeren."

Er zijn vier punten waarop Aptoide bezwaar heeft. Dat betreft bijvoorbeeld de "bemoeilijkte" installatiemethode voor applicatiewinkels van derden, het verwijderen van vitale onderdelen van AOSP en het verwijderen van applicatiewinkels uit Google Play.

De Europese Commissie bevestigt dat het de klacht heeft ontvangen: "Een dominantie partij heeft een speciale verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het eigen gedrag de competitie niet verstoort. Desondanks valt het te bezien of Google het standpunt moet aanpassen."

Google heeft nog niet gereageerd op de klacht.