1 min

Tags in dit artikel

, ,

Als je je oude smartphone wilt doorverkopen, is het zeer verstandig om deze te herstellen naar de fabrieksinstellingen. Zo kan de nieuwe eigenaar niet in je gegevens gaan snuffelen. Antivirusbedrijf Avast heeft echter ontdekt dat de gegevens met die methode absoluut niet voor altijd verdwijnen.

De effectiviteit van de optie tot fabrieksherstel van Android wordt ernstig in twijfel getrokken door Avast. Voor een onderzoek kocht het bedrijf 20 gebruikte Android-apparaten van Amerikaanse eigenaars via eBay, van die apparaten werden onder andere meer dan:

  • 40.000 foto’s;
  • 1000 zoekopdrachten;
  • 750 e-mails en berichten;
  • 250 contactgegevens;

Bij de foto’s zaten onder andere 1500 familiefoto’s van kinderen, 750 foto’s van vrouwen in verschillende staten van uitkleding en 250 selfies van de mannelijke onderdelen van de vorige eigenaar.

Bij het herstellen naar de fabrieksinstellingen worden de gegevens op applicatieniveau ontoegankelijk gemaakt. "In eerste instantie leek het alsof de toestellen grondig gewist waren." Toch hoefde Avast niet veel bijzonders te doen om de ‘verwijderde’ gegevens terug te toveren. Naar eigen zeggen zijn "vrij generieke en publiek beschikbare" hulpmiddelen zoals FTK Imager gebruikt. "We kregen al snel toegang tot veel privégegevens."

Avast raadt mensen die hun Android-toestel willen verkopen of weggeven aan om gebruik te maken van een tool die het toestel grondig wist. De beveiligingsapp van Avast zelf biedt deze optie bijvoorbeeld.

Over de effectiviteit van het fabrieksherstel van andere mobiele platformen heeft Avast geen uitspraken gedaan.