1 min

Tags in dit artikel

, , , ,

Er is een nieuw samenwerkingsverband met de naam Thread in het leven geroepen om de ontwikkeling van nieuwe huisautomatiseringsproducten in goede banen te leiden. Het verband bestaat onder andere uit ARM, Nest en Samsung.

Thread heeft als doel om een standaard te creëren waar fabrikanten vanuit kunnen gaan bij de ontwikkeling van huishoudelijke producten en Internet of Things. Daarbij wordt gebruikgemaakt van een energiezuinig netwerk dat volgens de belofte stabiel is en elk apparaat toegang tot de cloud biedt.

Een vroege versie van het netwerk wordt al gebruikt in de thermostaten en rookmelders van Nest, dat eerder dit jaar door Google werd ingelijfd. Bovendien zou middels een eenvoudige software-update ook een flink deel van reeds bestaande apparaten aangesloten kunnen worden op het netwerk.

Het netwerk is gebaseerd op het 802.15.4-protocol voor draadloze netwerken, maar biedt daarbovenop enkele bijkomende voordelen, zo is de communicatie standaard versleuteld. Juist omdat deze standaard al door apparaten gebruikt wordt is het via een update mogelijk om ze op Thread aan te sluiten.

Helaas is Thread niet de enige groep die zich richt op de ontwikkeling van een standaard voor huisautomatisering, waardoor de kans bestaat dat er in de toekomst apparaten uit worden gebracht die enkel op één van de varianten werken.