2min

Microsoft heeft in de aankomende update voor Windows Phone 8.1 aanpassingen doorgevoerd in de mobiele browser. Internet Explorer 11 krijgt ondersteuning voor functies die officieel niet tot de webstandaarden behoren maar wel in Safari op iOS en Chrome op Android zitten. Hierdoor kan Internet Explorer 11 veel mobiele websites straks beter tonen.

Microsoft heeft de afgelopen paar jaar geprobeerd zich puur en alleen aan de officiële webstandaarden te conformeren maar heeft nu besloten toch maar bepaalde functies uit de Webkit-renderengine over te nemen in Internet Explorer. Hierdoor zien Windows Phone-gebruikers straks dezelfde gelikte mobiele websites als iPhone- en Android-gebruikers nu al zien.

Microsoft heeft eigenlijk een koekje van eigen deeg gehad. Microsoft bracht 12 jaar geleden Internet Explorer 6 op de markt, deze browser hield totaal geen rekening met webstandaarden en hierdoor moesten webontwikkelaars hun websites speciaal ontwikkelen voor IE6. Dat leiden tot enorm veel kritiek, nu is het omgedraaid. Apple en Google kiezen ervoor in hoog tempo hun browsers te innoveren, waardoor ze voorlopen op de webstandaarden en daar wordt dankbaar gebruik van gemaakt. Microsoft liep daardoor achter en dat resulteerde in slecht werkende mobiele websites.

Nu heeft Microsoft dus besloten om mee te gaan in het tempo van Apple en Google, zodat ook Windows Phone-gebruikers straks dezelfde ervaring hebben met mobiele websites dan iPhone- en Android-gebruikers. Microsoft heeft in een blog uiteen gezet wat de verschillen precies zijn. Visueel zijn de verschillen in elk geval groot.

Links is voor de update, rechts is na de update

Links is voor de update, rechts is na de update