2min

IBM heeft een nieuwe processor getoond, die volgens het Amerikaanse bedrijf hetzelfde werkt als de menselijke hersenen. De TrueNorth-chip werkt namelijk niet volgens een model waarbij opdrachten achtereenvolgens worden behandeld.

Deze aanpak wordt gehanteerd door processors die in het verleden en heden op de markt zijn gebracht. Volgens het Von Neumann-model pakt het brein van zoogdieren en dus ook mensen het anders aan. Er worden verschillende ‘opdrachten’ tegelijk uitgevoerd en daarnaast worden verschillende onderdelen van het brein dynamisch verbonden met elkaar.

IBM is van mening dat TrueNorth hetzelfde principe hanteert. De rekenchip bestaat uit een aantal kernen, individueel voorzien van een eigen processor en werkgeheugen. Omdat elke chip ook de eigen communicatie regelt kunnen de afzonderlijke kernen onderling communiceren. Om de chip aan te kunnen sturen is voor ontwikkelaars echter wel een nieuwe vorm van programmering nodig. IBM introduceerde vorig jaar al de benodigde programmeertaal.

Dit zijn zaken waarvan de consument onbewust wellicht wel profiteert, maar wellicht belangrijker is dat de chip ook zeer energiezuinig is. Daardoor kan bij mobiele apparaten een aanzienlijk langere accuduur worden gerealiseerd. TrueNorth wordt door IBM dan ook gezien als een ideale optie voor Internet of Things-producten.

Het is nog onzeker wanneer producten met de TrueNorth-processor op de markt komen en of IBM de techniek beschikbaar stelt aan andere partijen. IBM ziet dit als een zeer belangrijk project en denkt een revolutie te weeg te kunnen brengen, doordat de programmeerbare computer dankzij TrueNorth vervangen kan worden door cognitieve systemen die zelf kunnen leren door bijvoorbeeld patronen in gegevens te ontdekken.