1 min

Gisterenavond was daar ineens iOS 8.0.1, een kleine update voor het onlangs uitgebrachte besturingssysteem van Apple. De nieuwe update bleek echter fouten te veroorzaken bij de nieuwste iPhones, waarna Apple de software weer heeft teruggetrokken.

Sommige eigenaars van de iPhone 6 en iPhone 6 Plus kampten na de update met problemen. De Touch ID-sensor functioneerde niet meer en er was geen netwerkontvangst. Om verdere problemen te voorkomen is de update al snel weer ingetrokken, maar mensen die de installatie al hebben voltooid kunnen met de gebakken peren zitten.

Apple heeft een workaround gepubliceerd waarmee getroffen gebruikers een downgrade naar de originele versie van iOS 8 (review) kunnen uitvoeren. In de publicatie is ook te lezen dat iOS 8.0.2 snel zal worden vrijgegeven.

iOS 8.0.1 was eigenlijk bedoeld als een update die een aantal kleine problemen naar de eeuwige jachtvelden zouden verwijzen. Zo zat er een bug in HealthKit en de behandeling van toetsenborden van derden.

Het is onduidelijk hoe het kan dat de problemen onopgemerkt zijn gebleven bij het testen van iOS 8.0.1. Apple verzendt de update altijd eerst naar telecomproviders en partners om te testen, doorgaans zouden dergelijke problemen dan aan het licht moeten komen. Het is onduidelijk hoeveel gebruikers getroffen zijn door de problemen.